Vorming & workshops

Waar kan je als begeleider zelf vorming vinden? Welke organisaties kun je uitnodigen op school?

Scroll naar beneden of 

Educatieve pakketten

Welke spelen & interactieve materialen bestaan er voor welke doelgroepen?

Scroll naar beneden of

Inspiratie & draaiboeken

Een inzamelactie organiseren? Een bevraging doen van de leerlingen? Kant-en-klare voorbeelden?  

Scroll naar beneden of

Educatieve pakketten

Welke spelen & interactieve materialen bestaan er voor welke doelgroepen?

Schilders op bezoek

Met Schilders op bezoek wil het CGSO informeren, sensibiliseren en vaardigheden aanreiken om bewuste keuzes te kunnen maken. Naast menstruatie komen ook de menarche en menstruatiearmoede en –schaamte aan bod. Aanvullend op het biologisch verhaal is er aandacht voor bespreken van gevoelens, steun vinden, ecologisch denken, culturele en tijdsgebonden aspecten, waarden en normen. Bevat: voorbeeldmateriaal, kwartetkaarten, quiz, filmfragmenten, ... Leeftijd: 12+ (aanpasbare methodieken) De box is aan te kopen bij het CGSO of gratis te ontlenen in elk huisvandeMens, het CGSO en de ontleenpartners van Sensoa . CGSO biedt ook workshops en vorming aan.

Regels van 3

BruZelle is een organisatie die zich specifiek richt op taboedoorbrekende acties rond menstruatie. 'Regels van 3' is een moduleerbaar educatief programma om aan de slag te gaan rond de menstruatiecyclus, menstruele gezondheid en menstruatiearmoede. Het programma richt zich tot scholen en tot buitenschoolse plaatsen zoals jeugdhuizen, jeugdbewegingen, sportclubs, etc. Bevat: audiovisueelmateriaal, creatieve opdracht, rollenspel, educatief materiaal, ... Leeftijd: 10+ (aanpasbare methodieken) 'Regels van 3' wordt gebracht en begeleid door BruZelle. 

Menstruatieschaamte -& armoede

Joetz vzw is een organisatie rond welzijn en gezondheid van, voor en door jongeren. Via dit lespakket kunnen jongeren open in gesprek gaan over menstruatie. Enerzijds om het taboe en de schaamte die er rond hangt te doorbreken. Anderzijds om hen bewust te maken dat niet iedereen zomaar menstruatieproducten kan betalen. Bevat: kennis, stellingenspel, creatieve opdracht, ... Leefijd: 12- 14 jaar Gratis te downloaden 

Goed GeRegeld

'Goed geregeld' is het lokaal initiatief van enkele leerkrachten dat uitgroeide tot een inspirerend voorbeeld voor andere scholen. Op hun website kan je het project volgen en via de google drive kan je gratis hun mooi uitgewerkte lesfiches bekijken. Leeftijd: 12-18 jaar Alle materiaal is gratis digitaal toegankelijk

Dr. Bea

Sensoa maakte aan de hand van de Dr. Bea-Show op Ketnet enkele lesmodules. Menstrueren komt aan bod in meerdere modules , bv. die over de vagina, maar er is ook een aparte module over menstruatie. Elke module bevat naast beeldmateriaal ook doe-opdrachten, reflectieoefeningen, aandacht voor emotionele vaardigheden, ... Leeftijd: 9 - 12 jaar Alle materiaal is gratis digitaal toegankelijk.

Efkes Bloedserieus

Het Huis van het Kind in Sint-Katelijne-Waver zette in 2022 een samenwerking op met secundaire scholen. Na een bevraging rond noden inzake menstruatiewelzijn, pakten ze de in kaart gebrachte pijnpunten aan. Dit leverde onder andere een toegankelijke infogids op voor leerlingen: 'Efkes bloedserieus. Een praktische gids over je regels'. Je kan hem gratis downloaden op hun projectpagina.

Vorming & workshops

CGSO

♦   Interactieve workshops voor kinderen en jongeren waarbij een vormingswerker van het CGSO rechtstreeks met de doelgroep aan de slag gaat. Het educatieve pakket 'Schilders op bezoek' dient als basis. ♦  Nascholing voor (onderwijs)professionals waarbij (achtergrond)informatie, educatief materiaal en concrete tips en tricks worden gedeeld. Prijs is afhankelijk van de vraag.

BruZelle

♦  Infosessies voor begeleiders/omkaderend personeel en volwassenen: hoe ga ik om met het thema menstruatie? Hoe maak ik het bespreekbaar? ... ♦  Educatieve sessies voor jongeren op basis van het pakket 'Regels van 3'. Dit is gratis. ♦  Solidariteitsworkshops en naaiateliers om laagdrempelig samen aan de slag te gaan en zo een ontmoetingsplek te creëren waar er vrij gesproken kan worden over menstruatiethema's. Je kan aansluiten bij geplande activiteiten of een privé-sessie aanvragen. Dit is gratis.

Draaiboeken & inspiratie

Een inzamelactie organiseren? Een bevraging doen van de leerlingen? Kant-en-klare voorbeelden? 

Caritas Vlaanderen

Caritas zette in 2019 als eerste de problematiek rond menstruatiearmoede en-schaamte duidelijk op de kaart. Naast onderzoek en sensibilisering, willen ze ook concrete handvaten bieden. Ze werkten een uitgebreid draaiboek voor scholen uit. Van voorbeeldposters tot tips voor een persbericht - dit stappenplan biedt een schat aan informatie! 

Code Rood

Code Rood is een project van meerdere partners. Hun brochure wil inspiratie bieden en informatie bundelen voor scholen. Van gesprekstips tot een luisterinstallatie, duik in de suggesties en doe er je eigen ding mee!

CM

De CM stelde een draaiboek vol tips, methodieken, informatie en samenwerkingsmogelijkheden op. Van een vragenlijst voor leerlingen tot het recept voor rode muffins - je vindt er van alles! 

Samen tegen ongestelde vragen

In 2021 liep het project ‘Samen tegen ongestelde vragen’ in 7 Gentse scholen.  Verschillende partners werkten samen rond sensibilisering en vorming en er werden menstruatieproducten voorzien voor leerlingen van de  graad 1e. In de sensibilisering betrokken ze schoolteams en brugfiguren om hun kennis en expertise mee te nemen naar andere scholen. De good practices vind je terug in een brochure.

Scholierenkoepel

Natuurlijk gaf ook de scholierenkoepel aandacht aan menstruatieschaamte/-armoede! Bekijk op hun themapagina al hun aanbevelingen en tips. Van handleidingen tot een flowchart, er is heel wat te vinden!

Nieuwe tips?

We houden je op de hoogte!